Fakta om Vágar Lufthavn:

Bygherre:
Vágar Lufthavn

Hovedentreprenør:
P/F Articon

Byggeplads:
Vagár, Færøerne

Ingeniør:
LBF Ingeniørerne

Arkitekt:
Selmar Nielsen Arkitektur

Lyder det spændende, og vil du gerne høre mere om dette, eller andre projekter CSK har været involveret i?

Send os en forespørgsel

Vi vil returnere med svar inden for 3 dage.

Vágar Lufthavn

CSK har været en vigtig del af det store byggeprojekt i Vágar Lufthavn på Færøerne. Her skulle der bygges en helt ny terminalbygning samt en tilhørende servicebygning, der i højere grad matcher de ønsker og behov, der er til en moderne lufthavn med mange passagerer.

 

Servicebygningen var den mest ordinære del af byggeriet. Her er der tale om et betonhus med stålsøjler og stålbjælker. CSK fik frie tøjler og var således 100% selvprojekterende i forhold til udviklingen af alle detaljer og dimensioner. På Færøerne blæser det voldsomt, hvorfor man med fordel kan reducere vindlastningen via vindsimuleringer. Her trak vi på assistance fra det danske ingeniørfirma, Svend Ole Hansen, der er eksperter på området. De bidrog med udførelse af de nødvendige simuleringer og beregninger, så vi kunne få dimensioneret konstruktionen helt korrekt efter forholdene.

 

Ligeså traditionel servicebygningens geometriske udformning er, ligeså atypisk er den nye terminalbygnings geometri. Også her har CSK projekteret, dimensioneret, produceret og leveret alle bjælker og søjler, herunder den specielle tagkonstruktion, der udgjorde én stor stålkonstruktion.

Den smukke bygning, der er udformet efter inspiration fra Madrids Lufthavn, er kendetegnet ved, at stort set ingen samlinger er vinkelrette. Tværtimod ligger modulnettet lidt på skrå, og hele tagryggen er buet som én stor flitsbue. En sådan konstruktion gør hele projekteringsfasen og selve produktionen langt mere kompleks i alle facetter. At alt er skævt, buet og konstrueret på kryds og tværs, og at man samtidig skal tage højde for de specielle vindforhold var en stor – men også meget spændende – udfordring.

 

Alt stål blev leveret i en komplet, brandmalet løsning, ligesom al udvendig stål var overfladebehandlet med højeste korrosionsbeskyttelse. 

Referencer i specialkonstruktioner